'Copyart' verbeeldt een levensbeschouwing.
In het concept van Copyart benadrukt Jan Manescoo de rol van het denken, de spiritualiteit, de communicatie en de perceptie van de mens in de hedendaagse samenleving.  Daarom leidt zijn kunst maar heel wat vragen over zijn beschouwingen en beleving van het mens-zijn in de wereld. Op een speelse manier experimenteert hij met dat gedachtegoed doorheen zijn schilderijen, digitale tekeningen en beelden in papier-maché. Een mens creëert een concept waarbij hij zich bewust wordt van zichzelf in zijn relatie tot de werkelijkheid. In dat concept legt hij een lange weg af, een zoektocht naar wie hij is en wat hij hier doet. In het verleden hebben talrijke filosofen dezelfde existentiële vragen gesteld. Hij laat zich door hun ideeën inspireren en tracht dat artistiek te verbeelden. Niettemin is die mens bij het creëren van zijn concept bestendig in tegenspraak met zichzelf. In zijn beschouwing over de werkelijkheid en het mens zijn. In zijn tegenstrijdig en chaotisch zoeken naar orde, evenwicht en harmonie. In de verduidelijking van zijn beeldtaal met tekens en symbolen die voor interpretatie vatbaar zijn. In zijn beoordeling van de waarden en normen van de waarheid en schoonheid, wat goed en slecht is, en in de beleving van  zijn tweeslachtigheid.

  



Hubert Dethier
 (1933 - 2019) Filosoof en Germaans Filoloog aan de Vrije Universiteit Brussel tot 1989, de Universiteit van Amsterdam en de faculteit van vergelijkende wetenschappen Antwerpen. Hj was student en assistent van Leopold Flam  aan de ULB. Tussen 1994 en 2010 verschenen de vijf delen van zijn levenswerk "De beet van de adder" dat onder meer de ketterij in de middeleeuwen behandelt. "Denken in de spiegel" schreef hij samen met Julen Libbrecht...

In de proloog van het boek 'Copyart, een concept van zoeken en tasten' schrijft Hubert Dethier het volgende: "Waarin bestond tot nu toe het denken, vraagt Jan Manescoo zich af. Wat is denken? Wanneer denkt iemand? Iemand denkt aan het afwezige. In het denken wordt het afwezige in de tegenwoordigheid gebracht. Dat is slecht mogelijk door de verbeelding... En nu zijn er de verkenningen van Jan Manescoo".


Zijn en niet zijn:  Het is het onderwerp van een filosofische reflectie in zijn werk. Zoals heel wat  filosofen vraagt hij zich af wat de aard en oorsprong van de materie is, hoe ze zich verhoudt tot de geest, het bewustzijn en de werkelijkheid. Bovendien is de geest een complex en veelzijdig begrip met verschillende betekenissen. De geest verwijst naar de essentie, het wezenlijke of de diepere kern van iets of iemand. De geest wordt gezien als het onstoffelijke deel van een mens: zijn bezieling, ratio, gevoel of wil. In het Copyart concept verbeeldt hij zijn geestesvermogen als de bewuste, scheppende en inspirerende kracht van het denken, iets dat onafscheidbaar deel uitmaakt van het mens-zijn.

 

Iets en niets:  Jan Manescoo zoekt naar de betekenis van de begrippen ‘iets en niets' in de voorstelling van de werkelijkheid. Het zijn abstracte begrippen die moeilijk te definiëren zijn. Iets verwijst naar wat bestaat of kan bestaan. Het begrip ‘niets’ verwijst naar het ontbreken van iets. Er zijn verschillende filosofische stromingen die zich bezighouden met deze begrippen. Zo is het leven voor de ene stroming zinloos en absurd, omdat er geen hogere macht is die betekenis geeft aan ons bestaan. In deze filosofische benadering staat het begrip ‘niets’  symbool voor de leegte en zinloosheid van het bestaan. Een andere stroming onderzocht dan wat de aard van de werkelijkheid is en wat er echt bestaat. Het begrip ‘niets’ heeft hier de rol de mens te helpen om te begrijpen wat er wel bestaat. Paul Valéry stelt dat kunstwerken ontstaan door 'uit het niets iets te maken, dus het vervaardigen van iets'.

 

Het bewust worden van tijd en ruimte: Zich bewust worden van tijd en ruimte is een onderwerp dat in verschillende contexten kan worden besproken. In het Copyart concept betekent dat alleen een mens  bewust is van zichzelf in tijd en ruimte en op die manier zijn plaats en bestaan in het universum kan bepalen.

 

Wat zijn de criteria van het begrip vrijheid in de kunst: Jan Manescoo vraagt zich af of hij als kunstenaars wel vrij is bij het maken kunst. Kan hij zich overstijgen gezien zijn lichamelijke en geestelijke beperkingen. Wordt die vrijheid niet beknot door sociale en culturele criteria, of waarde en normen die de gemeenschap en kunstmarkt hem opdringen? Is het begrip 'vrijheid' in kunst slechts een illusie? In het Copyart concept beschouwt hij het begrip als "vrij zijn van dwang' om persoonlijk te oordelen en te kiezen, aan zijn inspiratie een expressievorm te geven in zijn streven naar het ware en schone van de werkelijkheid.

 

Tradities en Ethiek  In de samenleving zijn ze een belangrijk onderdeel van de cultuur. In verschillende culturen en religies worden er normen en waarden vastgesteld die bepalen wat goed en slecht is. Deze normen en waarden worden vaak doorgegeven van generatie tot generatie en vormen zo een onderdeel van hun levenswijze. In sommige culturen worden ze bijvoorbeeld bepaald door religieuze voorschriften. In het christendom worden ze bepaald door de tien geboden In andere culturen dan weer door sociale omgangsvormen. Culturele tradities en gewoonten zijn niet te onderschatten. Ze vormt de identiteit van een cultuur en dragen bij tot de samenhorigheid binnen een gemeenschap.

 

Man en vrouw en hun kind(eren) vormen de basis van het gezin en hun levensbeschouwing in de samenleving: Het gezin man, vrouw en kinderen is een belangrijk onderdeel van de samenleving. Het gezin vormt een gemeenschap en draagt bij tot haar sociale cohesie. Het gezin is de plaats waar kinderen worden opgevoed en waar normen en waarden worden overgedragen. In sommige culturen wordt het gezin gezien als een heilige instelling die moet worden beschermd. In andere culturen wordt het gezin gezien als een belangrijk onderdeel van de samenleving, maar is er meer ruimte voor individuele vrijheid. Het gezin dat bestaat uit een man, vrouw en hun kinderen heeft door de jaren heen verschillende veranderingen ondergaan. Zo is het bijvoorbeeld tegenwoordig ook mogelijk om als alleenstaande ouder een gezin te vormen. Ook zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen. Het belang van het gezin mag niet worden onderschat. Het zorgt voor een stabiele basis waarop de samenleving zich verder kan uitbouwen.